Martin Madern: “Ik vind het leuk om met verschillende culturen en contexten om te gaan.”


Van tunnelveiligheid tot paardencoaching en zo’n beetje alles wat daar tussenin zit. Zo omschrijft Martin Madern zijn professionele loopbaan in een notendop. Nu werkt hij via Van Dijk Employment Services als trekker veiligheid en cybersecurity bij de gemeente Amsterdam.

De 56-jarige Martin heeft altijd al interesse in de publieke sector gehad. De drive om ergens een stukje maatschappelijke waarde aan toe te voegen, gecombineerd met een fascinatie voor organisatieprocessen en hoe mensen zich daarin bewegen, zorgen ervoor dat hij na zijn diensttijd de bestuurlijke richting kiest. “Bestuurskunde is bedrijfskunde voor de overheid. Het gaat over onder andere organisatie- en beleidskunde, informatiemanagement, economie en financiën. Je krijgt zo een hele brede kijk op organisaties.”

Via de mbo-opleiding Bestuursambtenaar, gevolgd door een hbo-opleiding Beleidsbestuur- en management en uiteindelijk de wo-opleiding Bestuurskunde belandt hij bij de gemeente Monster. Daar komt Martin in contact met het beleidsterrein openbare orde en veiligheid. Hij krijgt veel te maken met organisaties buiten de gemeente, zoals de politie, brandweer, waterschappen en veiligheidsregio’s. “Ik kwam erachter dat ik het wel heel leuk vind om met al die verschillende culturen en contexten om te gaan.” Wanneer hij later aan de slag gaat voor de Veiligheidsregio Haaglanden en trainingen geeft voor de crisisteams, merkt hij ook weer hoe leuk hij het vindt om zich te midden van een groep bezig te houden met de groepsdynamiek en de samenwerkings- en besluitprocessen. 

Hervinden van richting en verbinding
De fascinatie voor mensen zie je terug in alles wat Martin doet. Wie zijn website bekijkt, ziet verschillende onderwerpen en diensten terug. Van (paarden)coaching tot consulting en van dagvoorzitter tot procesmanager. Toch zit er in alle vakgebieden een rode draad: het hervinden van richting en het maken van verbinding. “Ik vind mensen permanent fascinerend. Om allerlei eigenwijze typetjes binnen een organisatie met elkaar te verbinden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dat maakt het leuk.” Martin verzorgt ook individuele coaching en training. “Ik help mensen graag met het hervinden van richting: in organisaties, maar ook op persoonlijk vlak. Dit laatste doe ik soms ook met paardencoaching. Een paard is een ongelooflijk sensitief dier. Als je geen verbinding maakt met een paard, dan gaat hij ook niet met je mee of voor je werken. Je kunt een paard dus inzetten als co-trainer bij trainingen over leiderschaps- en teamontwikkeling, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling.”

Lege agenda
In 2018 kwam Martin voor het eerst in contact met Van Dijk Employment Services. “Ik weet nog dat ik in 2017 op vakantie was met mijn vrouw in Portugal en vanaf het strand mijn agenda voor het nieuwe jaar bekeek en dacht ‘Nou, die is nog erg leeg. Wat ga ik eens doen?’ Toen kwam ik via een gemeenschappelijk contact van Rijkswaterstaat in aanraking met Van Dijk en kwamen zij op de proppen met de functie adviseur tunnelveiligheid. Bij veiligheidsregio’s had ik al eerder te maken gehad met tunnelveiligheid, dus ik had wel interesse in die rol.” Martin heeft het contact met Van Dijk altijd als fijn ervaren. Consultant Jop Verhulst en commercieel directeur Jan van Workum kennen zijn profiel inmiddels goed en weten wat bij hem past. “Van Dijk zit wat dat betreft in een voor mij leuke hoek van het beleidsveld: waterschappen en gemeenten vind ik interessant. En ook niet onbelangrijk: de administratie en betalingen verlopen altijd goed.”

Versterkingsopgave
Nu werkt Martin via Van Dijk als trekker veiligheid en cybersecurity bij de tunnelbeheerorganisatie van de gemeente Amsterdam. Eerder was hij binnen de gemeente regievoerder van het programma Aanpak Wegtunnels Amsterdam (AWA), waar de renovatieprojecten van de Piet Heintunnel, Arenatunnel, Michiel de Ruijtertunnel en de nieuwbouw van de verkeerscentrale waren samengebundeld.

In zijn huidige rol is het zijn taak om door te pakken op de versterking van de organisatie en geeft hij leiding aan 4 kleine teams – weer ondergebracht in een nieuw team Veiligheid– die dat voor verschillende onderdelen gaan doen. “Zo zijn we achterstand aan het inlopen op het gebied van cybersecurity en arbeidsveiligheid en zijn we aan het kijken hoe we de tunnelveiligheid verder kunnen professionaliseren en digitaliseren. Denk hierbij aan het samenstellen van opleidingsprogramma’s en het toepassen van e-learning.”

Extra aandacht wordt er besteed aan cybersecurity: “In een notendop gaat dit over digitale informatiebeveiliging. Hoe voorkom ik dat er ongeautoriseerd personeel in mijn systemen kan? En hoe zorg ik ervoor dat de organisatie zich daarvan voldoende bewust is? En hoe reageren we adequaat op een cyberaanval? Hier is binnen de overheid veel aandacht voor, zo ook bij de tunnelbeheerorganisatie.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat team Veiligheid een aantal producten oplevert waarmee het in 2024 verder kan. “Als trekker doe je eigenlijk van alles: soms ben je aanjager, soms procesmanager of projectleider en even later ben je veranderingen aan het managen.”

Hobbels
Met de versterkingsopgave komen er verschillende werkculturen samen. “We hebben veel overleg gehad met de mensen die op de renovatieprojecten zaten. Nu we doorpakken op de interne versterkingsopgave komen er veel mensen uit dat programma naar ons en breng je twee culturen samen. Dit wordt de komende tijd een uitdaging. De vraag is bijvoorbeeld hoe snel de versterkingstaken worden uitgevoerd en hoe we dit als beheerorganisatie gaan bijbenen. Kortom: Kunnen we realiseren wat wij als ambitie hebben opgeschreven? Daar voorzie ik de komende tijd de grootste hobbels.“ 

Champions League
Voorlopig zit Martin nog prima op zijn plek bij de gemeente Amsterdam. “Toen ik ooit begon bij de gemeente Monster – nu Westland– met 20.000 inwoners en had ik nooit gedacht dat ik nu bij de gemeente Amsterdam zou werken. Het is toch de Champions League als het gaat om werken bij een gemeente. Dat vind ik leuker dan een provincie of ministerie, omdat mijn werk sneller zichtbaar is. Je staat toch dichter bij de bevolking. Daarnaast hou ik van grote, complexe organisaties.”

Wil je meer weten over de versterkingsopgave waar Martin aan werkt? Bekijk hier de projectomschrijving.

Copyright ©2024 - Van Dijk Employment Services