Als manager projectbeheersing zet Robert Bolwerk zijn ervaring met integraal projectmanagement (IPM) en projectbeheersing in voor diverse projecten van de gemeente Gooise Meren in Bussum.
Onontwikkeld werkveld
Van origine techneut, is Bolwerk altijd bezig met hoe dingen zijn georganiseerd binnen bedrijven. Na zijn hbo-opleiding Weg- en waterbouw in Den Bosch, ging hij aan de slag als tekenaar bij een ingenieursbureau. Ondanks dat hij het tekenen van projecten leuk vond om te doen en ook hobbymatig nog af en toe tekent in AutoCAD, merkte Bolwerk op een gegeven moment dat hij bepaalde kennis opbouwde en inzichten had die hij graag wilde delen. Al vrij snel groeide hij door naar projectleider. In deze functie heeft hij bij verschillende ingenieursbureaus gewerkt. Naast het werk heeft Bolwerk in de avonduren een opleiding Bedrijfskunde op de Technische Universiteit Eindhoven gevolgd en is in 2004 afgestudeerd als organisatiedeskundige.
In 2010 moest het bedrijf waar Bolwerk werkte vanwege de crisis inkrimpen en maakte hij de keuze om voor zichzelf te beginnen. Een stap waar hij al eerder plannen voor had. In zijn verleden als projectmanager bij grotere projecten, merkte hij dat er maar beperkte aandacht was voor de financiële beheersing, het risicomanagement en de planningen. Een werkveld dat volgens Bolwerk echt ontwikkeld moest worden, waar een uitdaging voor hem lag en dat zijn interesse wekte. Inmiddels zet hij al ruim 10 jaar als zelfstandige zijn ervaring als manager projectbeheersing in bij diverse opdrachtgevers en projecten. Het begon met wegenbouwprojecten bij Rijkswaterstaat, daarna voor provincies en een waterschap.
Werken bij de gemeente
Sinds 2 jaar werkt Bolwerk bij de gemeente Gooise Meren als manager projectbeheersing, waarbij hij binnen het IPM-model bijdraagt aan een betere beheersing van projecten. Hij werkt in 2 projectteams samen met 9 collega’s aan diverse projecten: van 100 meter weg dat nieuw asfalt nodig heeft tot hele wijken waarbij zij de riolering, de bovengrondse infra, kabels & leidingen en het groen op de schop nemen. Bolwerk houdt zich bezig met het financieel beheer, het risicomanagement, de planningen en het beoordelen van de kwaliteit van ingenieursbureaus op basis van wat wenselijk en noodzakelijk is. Zijn belangrijkste taak is om de juiste, nodige en accurate informatie te krijgen en deze zo te ordenen dat de besluitvorming goed kan plaatsvinden. Hierbij is het belangrijk dat planningen en het financiële plaatje actueel zijn en het liefst ook nog tegen elkaar worden afgewogen, want dat is integraal projectmanagement. Op dit moment is Bolwerk druk met voortgangsverslagen om te rapporteren naar de interne opdrachtgevers en het bestuur, het automatiseren van diverse zaken, een stukje capaciteitsplanning en het verzamelen van alle informatie voor de perspectiefnota voor 2022.
Dit is de eerste keer dat Bolwerk bij een gemeente werkt, eerder werkte hij vanuit een ingenieursbureau aan projecten voor een gemeente. “Wat zo fijn en mooi is aan het werken bij een gemeente: je staat dicht bij de organisatie zelf en de besluitvormende onderdelen van de organisatie, het bestuur, de burgemeester, de wethouder en de raad. Daarnaast sta je ook dicht bij de mensen die direct belang hebben bij een project.” Dit was bij eerdere organisaties waar Bolwerk werkte niet zo. Omdat hij naast interne betrokkenen nu ook contact heeft met externe betrokken partijen, is het werk voor hem extra spannend. Hij zou dan ook nog graag de komende jaren bij een gemeente willen werken.
“Ik heb gemerkt dat de gemeentelijke markt het best bij mij past, qua projecten, organisatie en dynamiek. Misschien ook wel qua mensen, maar dat komt ook wel omdat ik nu op een goede plek zit.”
IPM-model
Sinds 2009 werkt Bolwerk in IPM-teams en kan hij zijn ervaring hiermee goed inzetten bij de gemeente Gooise Meren, die in 2019 hebben besloten te gaan werken met het IPM-model. Dit leidde tot het aannemen van diverse IPM-teamleden: omgevingsmanagers, contractmanagers, een projectmanager en Robert Bolwerk als manager projectbeheersing. Het gebruik van het IPM-model bij de gemeente is ontstaan vanuit een wens om het intern anders te organiseren en daardoor veel meer projecten te kunnen oppakken. Het eerste half jaar bestond dan ook vooral uit het bekijken van de huidige manier van organiseren en het adviseren over verbeterslagen. Bolwerk zit met zijn IPM-team op een snel rijdende trein met veel projecten en verwacht over 1 á 1,5 jaar belangrijke projecten in de gemeente te hebben afgerond. Volgens Bolwerk kan er van een succes worden gesproken, wanneer projecten binnen de kaders zijn opgeleverd, door de omgeving als positief worden ervaren én wanneer het intern goed verlopen is.
Toekomst
Er gebeurt heel veel bij de gemeente en om dat bij te houden is best een lastige klus, geeft Bolwerk aan. “Als je daarbij optelt dat ik natuurlijk ook buiten de projecten nog allerlei andere dingen moet doen, dan is dat wel de grootste uitdaging om dat allemaal recht te houden. Tot nu toe lukt dat nog.” Bij alle nieuwe projecten is het zorgen dat hij alles weer op een bepaald niveau krijgt en het ook gaat lopen.
Ondanks dat Bolwerk op zijn plek zit binnen de gemeente en ontzettend leuke collega’s heeft, is hij wel continu bezig met een volgende stap. “Ik heb altijd gezegd, mijn taak is het vooral om binnen organisaties de zaken te ontwikkelen, de zaken recht te zetten, om het zo neer te zetten dat iemand dat over kan nemen en daar verder mee kan gaan. En als dat moment er is, dan ga ik graag weer naar een volgende organisatie.” Nu hij weet hoe projectbeheersing werkt binnen allerlei organisaties, is hij benieuwd hoe bedrijven zich ontwikkelen in de markt en hoe hij hier als zelfstandige op kan inspelen. Bolwerk heeft besloten om, naast het uitvoeren van projecten voor gemeenten, zijn portfolio als bedrijf uit te breiden op andere gebieden, zoals het aannemen van projecten waarbij hij tekeningen, bestekken en adviezen op zich neemt, wellicht een stukje coaching en begeleiding van organisaties en het geven van meer cursussen. Bolwerk heeft al vaker een basiscursus integrale projectbeheersing gegeven en vindt het erg leuk om zijn kennis te delen met anderen. Maar ook vindt hij het heel interessant wat voor vragen verschillende branches hebben over projectbeheersing. Al zijn werk doet hij met een basis en dat is dat hij altijd zoekt naar wat de organisatie wil, het dan ook zo gaat maken en daarbij niet alleen denkt aan zijn eigen manier van werken.
Verder hoopt Bolwerk dat hij over een paar maanden weer fysiek een kop koffie kan drinken met Rob van der Veen van Van Dijk. Hij kent Van Dijk Employment Services vanaf 2008, kwam zo’n 2 jaar geleden voor een andere functie weer in contact en is via Van Dijk aan de slag gegaan bij de gemeente Gooise Meren. “Ik heb ontzettend veel contact met Rob en krijg veel aandacht van hem. Ik denk dat Rob mij al een keer of 3 á 4 heeft bezocht bij de gemeente en onderhoudt contact met mij en de opdrachtgever zelf. Dat is al 3 keer zoveel als alle andere opdrachtgevers daarvoor.” Bolwerk heeft zelf weinig tijd om acquisitietaken op zich te nemen en is afhankelijk van klussen via een andere partij. “De samenwerking met Van Dijk kan ik ontzettend waarderen. Van die kant hoeft er voorlopig ook van mij niks te veranderen.”