Jeanette Quak: “Alles draait om begrip en een goede samenwerking”


De opleveringsdatum van de Amsterdamse fietsparkeergarage Strawinskylaan nadert met rasse schreden. Voor omgevingsmanager Jeanette Quak, aangedragen door Van Dijk Employment Services, zit haar werk er bijna op.

”Wanneer omwonenden en ondernemers tegen het einde van het werk laten weten dat er goed naar hen is geluisterd, dat er aandacht is geschonken aan hun zorgen en dat zij, maar zeker ook de opdrachtgever, de samenwerking en manier van communiceren een dikke voldoende geven, is een project voor mij goed verlopen. Daar ligt voor mij de waarde van mijn werk.”

Jeanette Quak kan bogen op een indrukwekkende staat van dienst. De 48-jarige inwoonster van Rotterdam vervulde een belangrijke rol als omgevingsmanager bij tendertrajecten van Boskalis en VolkerInfra. “Tenders zijn intensieve en energieke processen, maar het gaat er uiteindelijk om dat de goeddoordachte plannen ook in praktijk worden gebracht. En dan moet je eerst de tender winnen.”

Toen deze kans zich in het voorjaar van 2016 voordeed, greep Jeanette deze met beide handen aan. “Het was een mooie kans om bij een interessant project van een grote opdrachtgever mee te draaien in de realisatie van een fraaie fietsparkeergarage. Daarnaast viel deze klus goed te combineren met andere lopende opdrachten. Spannend was het wel, want ik had aan de aannemerszijde niet eerder de rol van omgevingsmanager vervuld binnen de realisatiefase van een project.”

De realisatie van de ondergrondse fietsparkeergarage was slechts één van de vele projecten die op stapel stond nabij de Zuidas. “De druk op dit gebied is groot. Bewoners en bedrijven krijgen een gigantische hoeveelheid bouwactiviteiten voor hun kiezen en dat wordt in de komende jaren alleen maar meer. Daarom is het heel begrijpelijk dat zij betrokken en kritisch zijn. De gemeente Amsterdam stelt hoge eisen aan de bouwende partijen, kent strakke afspraken als het gaat om bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie en bereidt de omgeving goed voor op de werkzaamheden.”

Alles staat of valt met duidelijke instructies en goede informatieverstrekking. “Afstemming met leveranciers, chauffeurs en uitvoerders is een dagelijkse taak. En natuurlijk gaat het altijd wel een keertje mis of ontstaan er irritaties bij bewoners of de gemeente. Dan is het zaak dat er adequaat wordt opgetreden. Alles draait om begrip en een goede samenwerking. Dat vraagt om zorg en aandacht van het hele bouwteam. Ik heb geboft met zulke goede mensen op de bouwplaats.”

De realisatie van de parkeergarage, uitgevoerd door Van Boekel Bouw en Infra, vordert snel. “In het voorjaar zullen de eerste fietsen worden gestald. De garage, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau wUrck, is licht en uitnodigend en biedt een snelle en veilige verbinding naar station Amsterdam-Zuid en andere vormen van openbaar vervoer. Ook de omwonenden zijn zeer te spreken over het eindresultaat en ik hoop dat zij met een goed gevoel terugkijken op de bouwperiode waarin wij een tijdje hun buren mochten zijn.”

 

Copyright ©2019 - Van Dijk Employment Services