Bert Onderweegs: "Stilzitten kan altijd nog"


Van Abu Dhabi naar Vietnam en van Oman naar Cambodja. Zomaar een kleine greep uit de bestemmingen waar Bert Onderweegs voor zijn werk neerstreek. In augustus 2017 ruilde de geboren Haarlemmer zijn nomadenbestaan in voor een baan als projectadviseur integrale veiligheid bij Rijkswaterstaat. “En dat bevalt prima. Normaal gesproken zal dit mijn laatste opdrachtgever zijn.”

Tweesprong
Na zijn eindexamens stond Onderweegs op een tweesprong: een opleiding volgen of in militaire dienst. De 63-jarige inwoner van het Noord-Brabantse Oosterhout koos met een studie aan de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam voor het eerste. In de jaren die volgden deed Onderweegs de nodige werkervaring op en rondde hij in 1985 ook nog de lerarenopleiding Chemische en Mechanische Technologie met succes af. “Daarna was het tijd om mijn vleugels uit te slaan.”

Nomadenbestaan
Als eigenaar van een onafhankelijk adviesbureau reisde Onderweegs de hele wereld over. “Dat varieerde van het voorbereiden van een veiligheids- en verbeterprogramma in Congo tot het uitvoeren van interne projectaudits op een offshore windpark op de Ierse Zee. Ik leefde jaren een nomadenbestaan. Kreeg ik bijvoorbeeld een belletje voor een klus in Egypte, pakte ik mijn spullen en weg was ik. Het zijn allemaal ervaringen die me hebben gevormd tot wie ik nu ben.”

Vooral in het Midden-Oosten werd Onderweegs met de regelmaat van de klok geconfronteerd met cultuurverschillen binnen organisaties. “Soms had ik het gevoel dat er constant aan mijn stoelpoten werd gezaagd. Daarnaast kon het zijn dat je als expat werd ingezet als bliksemafleider: wanneer het goed ging scoorde de leidinggevende, zo niet dan was ik het haasje. Die mentaliteit paste helemaal niet bij me, daar had ik al snel mijn buik van vol. Daarna heb ik, voordat ik definitief terugkeerde naar huis, nog wat klussen gedaan in Cambodja, Oman, Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.”

Voldoening
Inmiddels heeft Onderweegs zijn draai weer helemaal gevonden in Nederland. “Als projectadviseur integrale veiligheid houd ik me binnen Rijkswaterstaat voornamelijk bezig met baggerwerken met betrekking tot het onderhoud van de Nederlandse stranden en het programma Kustlijnzorg. Ook verzorg ik nog 2 tot 3 keer per maand veiligheidstrainingen voor medewerkers van Rijkswaterstaat die op objecten in Zeeland gaan werken. Daar haal ik nog veel plezier, energie en voldoening uit.”

Afspraak is afspraak
Over de samenwerking met Van Dijk Employment Services is Onderweegs erg te spreken. “De samenwerking verloopt op rolletjes. De communicatie is open en eerlijk en afspraak is ook echt afspraak. Ook de persoonlijke aandacht van de consultant vind ik een groot pluspunt.” Wie denkt dat Onderweegs na zijn pensioen op zijn lauweren gaat rusten, komt bedrogen uit. “Ik heb recent mijn opleiding tot duikinstructeur met succes afgerond. Misschien vertrek ik na mijn pensionering wel naar een tropisch oord om daar duikcursussen te geven. Stilzitten kan ik immers altijd nog.”

Lees meer over het project waarbinnen Bert werkzaam is. 

 

Copyright ©2019 - Van Dijk Employment Services