“Als omgevingsmanager fungeer je als deuropening van het project”


Wanneer omgevingsmanager Carlijn Bergshoeff vertelt over haar werk bij het hoogheemraadschap van Rijnland, beginnen haar ogen spontaan te glimmen. “Het werk sluit aan bij mijn idealen en laat mijn groene hart sneller kloppen. Wanneer na de oplevering van een project blijkt dat betrokkenen zich goed aangehaakt voelden ondanks dat ze het niet eens waren met de uitkomsten, beleef ik intense geluksmomentjes. Dat maakt het vak van omgevingsmanager zo ontzettend mooi.”

Toch was de keuze voor het vak van omgevingsmanager niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. “Na een studie Bestuurskunde was ik op zoek naar een werkplek waar ik mijn oprechte belangstelling voor mensen het beste tot zijn recht kon laten komen. Na een bedrijfshockeywedstrijd raakte ik aan de praat met een afdelingshoofd van Rijkswaterstaat. Hij heeft me enthousiast gemaakt voor het vak.”

Over de vraag wat haar beroep zo mooi maakt, hoeft de 32-jarige Leiderdorpse niet lang na te denken. “Ik vind het fascinerend wat mensen drijft en motiveert. Ook haal ik veel voldoening uit het samen zoeken naar oplossingen en het opbouwen van een duurzame relatie met de omgeving. Daarbij is het zaak om vertrouwen te winnen en behouden. Als omgevingsmanager fungeer je als deuropening van het project.”

Bergshoeff, moeder van 2 kinderen, leerde de kneepjes van het vak bij Rijkswaterstaat. “Het omgevingsmanagement was binnen Rijkswaterstaat al ver ingeburgerd. Dat werkte erg prettig. Dat was anders bij de Rijksrederij. Daar stond de IPM-methodiek nog in de kinderschoenen. Dat leverde in eerste instantie veel weerstand en wrijving op. Dat was een goede leerschool voor me.”

Na een dienstverband van 10 jaar verruilde ze in 2016 Rijkswaterstaat voor de functie van omgevingsmanager watergebiedsplannen bij het hoogheemraadschap van Rijnland. "Ik wilde graag eens een kijkje nemen in de keuken van een hoogheemraadschap. Achteraf gezien was dat een hectische periode. We waren net verhuisd en ik was een maand eerder mijn eigen onderneming (Flucar Advies) begonnen. Ik heb er geen moment spijt van gehad."

Van Dijk Employment Services verzorgde de bemiddeling tussen opdrachtgever en kandidaat. Bergshoeff kijkt daar met een positief gevoel op terug. “Ik kreeg het idee dat de consultant heel goed wist waar hij over sprak. De klik was er daarom meteen. Ook het sollicitatiegesprek werd grondig en uitgebreid voorbereid. De lijntjes zijn kort, het contact persoonlijk en warm. Dat werkt erg prettig.”

Lees meer over het project waarbinnen Carlijn werkzaam is. 

Copyright ©2019 - Van Dijk Employment Services